Štola je sladká, tradiční vánoční pochoutka, kterou můžete podávat jak na Štědrý den na snídani, tak po celou dobu vánoční svátků. Je plná ořechů, ovoce a náplň můžete každý rok měnit.
Porce: 20 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 350 g špaldové mouky
- 250 g polotučného tvarohu
- 50 g cukru
- 60 g másla
- 2 vejce
- 1,5 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
- 75 g mandlí
- 75 g lískových ořechů
- 100 g sušených meruněk
- špetka soli
- moučkový cukr
Postup
- Dno plechu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 170 °C.
- Ořechy nasekejte nahrubo, meruňky nakrájejte na menší kousky.
- V hlubší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
- Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vejce, tvaroh a vše ještě jednou prošlehejte.
- Do směsi přidejte mouku, ořechy, meruňky a vypracujte vláčné těsto.
- Z těsta vytvořte štolu, přendejte ji na plech a pečte cca 45 minut. Před vyndáním ji překontrolujte špejlí.
- Štolu nechte vychladnout, pocukrujte ji moučkovým cukrem a podávejte.
Náš tip
Ještě horkou štolu potřete směsí rozpuštěného másla, rumu a moučkového cukru.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?
Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...
Čtěte dálOdlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě
Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky
Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem
Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?
Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?
Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?
Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem
Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?
Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.