Dopady nadměrné konzumace fruktózy na váš organismus

Dopady nadměrné konzumace fruktózy na váš organismus
zdroj: Shutterstock

Když je fruktóza konzumována v ovoci, v rozumném množství, je vše v pořádku. Pokud ji ale přijímáte ještě bokem v koncentrované formě, třeba prostřednictvím sladkých limonád, zakládáte si na pořádné problémy...

Rafinované potraviny plné cukru, slazené nealkoholické nápoje, nekvalitní ovocné šťávy a další podobné laskominy jsou plné fruktózy, jednoduchého monosacharidu, který ve velkém množství může velmi ublížit. Nadměrná konzumace fruktózy je totiž klíčovým faktorem vedoucím k metabolickému syndromu a zvyšuje riziko obezity, cukrovky druhého typu, kardiovaskulárních chorob, dny, onemocnění jater, a dokonce i některých forem rakoviny.

Není fruktóza jako fruktóza
Fruktóza obsažená v ovoci a zelenině tělu jako součást vyvážené stravy neškodí. Jednak se jí ve zmíněných plodech nenachází tak mnoho, jednak je zde doplněna často vysokým množstvím vlákniny. Čistá fruktóza a nebo fruktóza jakožto součást cukru sacharózy (sacharoza je složena z glukozy a fruktozy) v nadbytku ale ohrožuje zdraví. Od té doby co lidé vynalezli fruktózový sirup nebo glukózo-fruktózový sirup je situace ještě horší.

Zde jsou hlavní dopady nadměrné konzumace fruktózy na náš organismus.

Hromadění viscerálního tuku
Metabolismus fruktózy, podobně jako alkoholu, končí nejčastěji mastnými kyselinami tedy tukem. Tuk se hromadí okolo jater jakožto hlavního orgánu pro tyto procesy a dochází tak k pomalému ztučňování vnitřní břišní oblasti. Viscerální tuk je metabolicky aktivní a je přímo spojený s metabolickým syndromem, kardiovaskulárními chorobami a cukrovkou.

Zvýšení hladiny špatného cholesterolu a triglyceridů
Nadměrná konzumace fruktózy vede ke zvýšení LDL cholesterolu. A vysoký LDL cholesterol, jak je známo, je startem pro kardiovaskulární onemocnění.

Střevní obtíže
Množství fruktózy, které tělo dokáže absorbovat, je omezené. Neabsorbovaná fruktóza pak přechází do tlustého střeva, kde je fermentována střevními bakteriemi. Tento proces může vést k plynatosti, nadýmání a průjmům a může podporovat bakteriální přerůstání.

Zvýšená produkce leptinu
Leptin je hormon, vytvářený tukovými buňkami, signalizující mozku úroveň sytosti. Čím více tuku se v těle nachází, tím více leptinu je produkováno. Nadbytek leptinu vede k tomu, že si na něj tělo vypěstuje odolnost – rezistenci. Co z toho plyne? Otupí se pocit sytosti a vy nebudete vědět, kdy máte dost.

Rozmyslíte si příští skleničku křiklavě růžové šťávy?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat a léčit případné zdravotní problémy v raných stádiích, ale také hrají...

Čtěte dál
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...