Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek, v pokoji se roznáší vůně vánočního stromku, skořice, cukroví, zapálených svíček, a to vše podtrháváte popíjením vaječného likéru a jednoduše si užíváte přítomný okamžik. Tzv. vaječňák je oblíbeným nápojem zejména v období svátků vánočních. Setkáváme se s ním ale v průběhu celého roku, najdeme ho v každém supermarketu i menším obchůdku, má spoustu příchutí a můžete si udělat i svůj domácí. Odkud tento likér vůbec pochází, jaké má složení a na co si dát pozor při nákupu? Dozvíte se právě v tomto článku, tak na zdraví!
Kolébkou vaječného koňaku je středověk
Někdo praví, že jej vynalezl ve 13. století francouzský král Ludvík IX. Francouzský, a to kvůli problémům s nespavostí, kdy experimentoval v hradní kuchyni a získal právě nápoj, podobný dnešnímu „vaječňáku“. Nazývali jej lait de poule (kuřecí mléko). Dalším možným původem je zemědělská usedlost ve východní Anglii, kde lidé rádi popíjeli nápoj s vejci a horkým mlékem. Byly mu přisuzovány posilující a regenerační účinky. Tzv. Posset, podávaný v Anglii, se skládal z vajec, horkého mléka, vína nebo piva a koření. Popíjela ho pouze šlechta, neboť tyto suroviny si nemohl obyčejný lid dovolit. V 18. století přivezli Angličani nápoj do Ameriky, kde získal na popularitě. Sám prezident George Washington sepsal první slavný recept na tzv. eggnog (zkratka egg’n’grog – vejce a grog) a tento likér je dodnes ve Spojených státech, Kanadě i Austrálii typickým nápojem právě o svátcích vánočních.
Pozor při nákupu, čtěte etikety
Tradiční ajrkoňak se připravuje většinou z mléka (nebo smetany či kondenzovaného mléka), vajec (případně jen žloutků), koření, cukru a nějaké lihoviny (např. rum).
Pokud se rozhodnete pro nákup vaječného koňaku v obchodě, je třeba věnovat pozornost výběru a číst etikety, poněvadž pro tento žlutý nápoj jsou zákonem stanovená jistá pravidla, která se musí dodržovat:
- množství alkoholu – min. 14 %, nejčastěji se používají různé destiláty, líh, pálenky
- množství žloutků – min. 140 g/l
- musí obsahovat bílek, cukr nebo med
- lze přidávat barviva, zahušťovadla či aromata
Hledáte-li ale kvalitní výrobek, přídatné látky by se v něm vyskytovat neměli nebo jen v minimálním množství. Některé vaječné likéry obsahují azobarviva, která jsou známá tím, že způsobují hyperaktivitu u dětí, mohou zhoršovat alergické reakce na jiné látky či zvyšovat symptomy lidí, jež trpí astmatem a podobnými onemocněními. Pozn. V předešlých letech se také vedl spor, že vaječný koňak nesmí obsahovat mléko. Soud EU jej nakonec schválil, tudíž dnes již mléko nepatří k povoleným surovinám pro výrobu tohoto nápoje. Pokud jej obsahuje, nesmí se prodávat pod názvem „vaječný likér“. Takové pojmenování nesmí výrobce použít ani tehdy, nesplňuje-li podmínky výše – často tedy můžeme na etiketách číst různé názvy, které se chytře „vyhýbají“ tomuto označení (např. „pravý“, „tradiční“) a tím v nás vzbuzují pocit kvalitního výrobku.
Hlídáte si postavu? Tady byste mohli narazit
Vaječný koňak, ať už ten kupovaný nebo po domácku vyrobený, popíjí o svátcích spousta lidí ve velkém. Přemýšleli jste ale nad jeho kalorickou hodnotou? Alkoholické nápoje jsou obecně zdrojem prázdných kalorií, nicméně smetanové a podobné likéry jsou na tom ještě podstatně hůře, a to právě kvůli přidané smetaně, cukru, vejcím atd.
Ajrkoňak průměrně obsahuje kolem 300 kcal/100 ml a téměř 59 g cukru ve 100 ml, což je opravdu bomba. Pokud si tedy hlídáte nějakým způsobem svoji váhu či energetický příjem, zde opravdu opatrně, neboť vaječný likér vám jej velmi lehce naruší. A nejen to, obecně je důležité, konzumovat alkohol s rozumem. O svátcích jej mnozí popíjí ve větší míře, což neprospívá našemu organismu ani naší postavě. Jak se říká – všeho s mírou.
Pojďme si udělat domácí vaječný likér
Receptů a variací najdete mnoho, můžete jej připravit bez alkoholu, bez vajec, bez mléka. I příchuť si lze zvolit (např. kokos, karamel, vanilka). Jednoduše si můžete udělat takový ajrkoňak, který nejvíce chutná vám! My přinášíme tradiční recept, s alkoholem, který ale lze vynechat.
Ingredience:
- 700 ml 30–33% smetany
- 300 ml plnotučného mléka
- 9–10 žloutků (podle velikosti)
- 1 vanilkový lusk
- 120 g cukru krupice
- Špetka soli
- ½ lžičky skořice (nemusí být)
- 200 ml rumu (může být více či méně, podle chuti, lze vynechat úplně)
Postup:
Ušleháme žloutky s cukrem do světlé pěny.
Smetanu, mléko, skořici a semínka z vanilkového lusku zahřejeme v rendlíku na cca 60–80 stupňů Celsia (pozor, směs nesmí začít vařit).
Do našlehané žloutkové pěny postupně přiléváme a mixujeme směs z rendlíku, pomalu, aby se postupně vyrovnaly teploty, jinak hrozí, že se srazí žloutky.
Poté celou směs nalijeme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k teplotě 80 stupňů Celsia. Krém stále mícháme, jezdíme přímo po dnu, aby se nepřichytil.
Po dosažení teploty ještě cca 3 minuty mícháme a poté stáhneme z plotny, necháme za občasného promíchání vychladnout a až poté – pokud jej chceme použít – přidáme alkohol.
Nalijeme do sklenic a vložíme do lednice.
Pozn. Varianta bez alkoholu vydrží max. 14 dní, s alkoholem 3 a více týdnů.
Zdroje: stobklub.cz, destilerka.cz, catandcook.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?
Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...
Čtěte dál