Pálení žáhy, obtíže s trávením, nějaké to kilo navíc… O Vánocích řeší některou z těchto obtíží snad každý. V podstatě celý advent totiž pro naši pevnou vůli představuje velkou zkoušku, a i když letos kvůli koronaviru nemusíme odolávat náporům chutí na vánočních večírcích, mnoho pokušení čeká i doma… Jak si Vánoce užít, ale nepřibrat?
Mnoho lidí vnímá vánoční období především jako čas, kdy se mohou do syta najíst tradičních pochutin, na které se těší celý rok a které mají rádi. I když jídlo neklademe vyloženě na první místo, bez cukroví, vánočky, bramborového salátu nebo štrůdlu si Vánoce představit nedokážeme, a tak se milovaných potravin ani nechceme vzdát.
Nezobejte a raději se zasyťte
Problém je v tom, že to často přeženeme, zaspíme dobu, kdy už máme dost a pokračujeme přes vlastní limity. Jak tento začarovaný kruh překonat? Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu, má tři tipy: nesedat ke stolu plnému pochutin s lačným žaludkem; neuzobávat, ale zasytit se, aby nás nehonila mlsná a po večeři, pokud chutě přeci jen přijdou, se soustředit na bílkoviny, oříšky a zeleninu.
Záleží na tom, jak se stravujeme během roku
Jak tělo takové vánoční hřešení vnímá? „Velmi záleží, jak jíme po celý rok – pokud jsou to čerstvé a nutričně plnohodnotné potraviny a nemáme každý den na talíři vepřo-knedlo-zelo, tak to tělu nijak zásadně neublíží,“ usmívá se Michaela. „Ale pokud se někdo celý rok stravuje nezdravě a na Vánoce ve velkém pokračuje, může se stát, že například žlučník vypoví službu, protože to už zkrátka nemůže vydržet,“ dodává. Všechny tedy v tomto ohledu nelze měřit jedním metrem: to, jak tělo vánoční obžerství „přežije“, se odvíjí od toho, jak se stravujeme celoročně.
Důležitá je střídmost
Ospalost a otupělost jsou nevyhnutelným důsledkem těžkého a mastného jídla, jehož máme o Vánocích více než jindy. Podle Michaely proti nim existuje jen jediná účinná zbraň: střídmost. Pokud se budeme držet známého přísloví „jez do polosyta, pij do polopita,“ nemusíme se obávat ani potíží s trávením ani toho, že přibereme. Zásadní je nepřekračovat pocit zasycení a v momentě, kdy cítíme, že začínáme být plní, přestat. A neplatí to jen pro jídlo, ale také pro další pověstnou vánoční neřest – alkohol.
VIDEO: Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?
Jezte, jak jste zvyklí
Prosinec není jen o tom, že jíme smažené a sladké, ale měli bychom pamatovat na to, že je třeba dodržovat zvyklosti, které nám běžně dělají dobře. „Klasicky se nasnídejte, v denním jídelníčku nezapomínejte na ovoce a zeleninu a pár kousků cukroví si dejte třeba ke kávě jako svačinu,“ radí Michaela. Rozhodně si cukroví nedávejte místo snídaně, jeho vysoký glykemický index a malá sytivost způsobí že dostanete brzy hlad i když jste snědli hodně energie. A kromě toho všeho do každého dne zakomponujme pohyb na čerstvém vzduchu, protože ten vykompenzuje nějaké to hřešení a postará se o to, že se budeme cítit dobře a fit.
Jak upéct zdravější cukroví
Cukroví je lahodné, za což také platí vysokou daň – je to doslova energetická bomba. Na závěr bychom si proto mohli říci, jak jej ozdravit a učinit přátelštějším pro trávení, aniž bychom mu ubrali na chuti. Podle Michaely je zásadní ubrat na množství cukru – zkuste to klidně až o polovinu, cukroví je běžně sladké až moc a je tedy pravděpodobné, že se to na chuti vůbec neprojeví. „Důležité také je, odkud kalorie pocházejí,“ vysvětluje odbornice. „Cukroví bude vždy kaloricky vydatné, i pokud bude jen z oříšků a sušeného ovoce, jde ale o to, aby cukroví dodalo i něco jiného než prázdné kalorie – např. vlákninu,“ uzavírá.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?
Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety. Názory na tento „podváděcí“ den se různí. Co to je to cheat day,...
Čtěte dál