Víte, jak správně umývat ovoce a zeleninu a zbavit ji tak chemie? Pouhá voda nestačí!

Víte, jak správně umývat ovoce a zeleninu a zbavit ji tak chemie? Pouhá voda nestačí!
zdroj: Shutterstock

Problémem kupovaného ovoce a zeleniny nejsou jen nečistoty, které se na ně nabalí skladováním, ale hlavně cizorodé látky, zejména pesticidy, na které pouhá voda nestačí. Můžete se jich zbavit, alespoň částečně, ale zabere vám to o trochu déle. Poradíme, jak na to.

Ovoce a zeleninu umývejte až před konzumací
Někteří z vás možná zakoupené produkty hned omývají, než je uskladní v lednici. Jenže v takovém případě se ovoce i zelenina mnohem rychleji kazí. Raději vše vyndejte z igelitových či jiných obalů a rovnou ukliďte podle druhu na své místo. Lednici před naplněním omývejte roztokem vody s octem, který zabrání šíření bakterií. Vedle ovoce a zeleniny nepokládejte další potraviny, které nejsou v obalu, a které před konzumací nemůžete omývat.

Voda zbaví plody pouze prachu a mechanických nečistot
Samotné omývání ovoce a zeleniny pod tekoucí vodou zbaví pouze povrchových nečistot. Prakticky stejně účinné je ale pouhé utření o tričko, jak to občas s oblibou dělávají naši otcové. Abyste se důkladně zbavili všeho, co konzumovat rozhodně nechcete, přidejte k vodě ještě ocet.

Ocet si můžete namíchat v poměru 1:10 s vodou a půl hodiny před spotřebou do něho ovoce nebo zeleninu vložit. Ovšem tento způsob používejte jen na takové plody, do kterých se roztok nemůže vsáknout a ovlivnit tím chuť. Jedná se například o pomeranče, jablka, cuketu nebo lilek a další podobné plody. U ostatních druhů, například u jahod, je lepší použít citronovou šťávu. Postup je potom stejný. Po namočení ještě ovoce i zeleninu omývejte pod tekoucí vodou a osušte. Kyselé roztoky dokáží velkou část chemie vytáhnout, opakované testy ale dokazují, že tato metoda taktéž není 100%.

Jedlá soda nejen na pečení
Kromě octu se nabízí také mytí jedlou sodou. Použijte asi tři polévkové lžíce, které smícháte s litrem vody. I v tomto roztoku se ovoce a zelenina bude půl hodiny namáčet. Stejně poslouží také hrubozrnná sůl, ovšem tento postup zabere delší dobu, protože sůl je třeba nechat rozpustit v teplé vodě a nechat vychladnout.

Některé ovoce umývat nelze
Plody, které bývají pesticidy nejvíce zasaženy, jako jsou například kanadské borůvky nebo maliny, obvykle tento způsob „nepřežijí“. Bohužel v tomto případě je nelze pesticidů zbavit, proto je lepší se poohlédnout po variantě BIO, popřípadě sáhnout po mražených. Pokud neseženete BIO nebo mražený produkt, omývejte ovoce pouze krátkou dobu a vždy zařaďte také citronovou šťávu, kterou můžete nalít do rozprašovače.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat a léčit případné zdravotní problémy v raných stádiích, ale také hrají...

Čtěte dál
Voskované ubrousky jako skvělý zero waste pomocník do domácnosti

Voskované ubrousky jako skvělý zero waste pomocník do domácnosti

Ekologie a včely prostě jdou dohromady. Díky nim je na zemi život, máme co jíst a rovněž nám dávají mnoho cenného materiálu z úlu....
Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě. Tento nápoj je nejen energetickou vzpruhou, ale obsahuje velké množství vitamínů,...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...