Michaela Bebová
13. 04. 2020
| 15:05
Slepičí vajíčka patří k nutričně hodnotným potravinám, které jsou navíc základem naší tradiční kuchyně. Jak se liší fitness vejce od těch klasických a je barva žloutku vždy ukazatel kvality? Pojďme si vejce představit podrobněji z pohledu výživy a bezpečnosti.
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma vejce jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Sledujte náš kanál na youtube
Vejce
Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin a tuků včetně cholesterolu a esenciálních fosfolipidů. Jsou zdrojem cenného vitamínu D, kterého máme nedostatek, vitamínu A, vitamínů B komplexu, a samozřejmě i minerálních látek. Jde o velmi komplexní potravinu – ještě aby ne, když je potenciálním zárodkem nového života. Na trhu ke k dostání mnoho typů vajec s nohými přívlastky. Ty determinuje především povaha krmiva, které může být obohaceno o určitě vitamíny nebo např. omega-3 esenciální mastné kyseliny.
Jak je to s vejci a cholesterolem? jak poznáme čerstvá vejce? A není už nebezpečí konzumace syrových vajec trochu přežitek? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi ve videu.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat a léčit případné zdravotní problémy v raných stádiích, ale také hrají...
Čtěte dál
Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...