Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob
zdroj: Shutterstock

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich pomocí bude těsto hezky držet a vy podpoříte vaši kuchyňskou kreativitu. Prostě a jednoduše, upéct chutné sladké i slané pečivo se dá i bez vajec.

Proč se vlastně používají vejce v pečení?
V koláčích, mazancích nebo vánočkách jsou důležité pro správnou texturu při kynutí. Ať už se jedná o používání vyššího množství vajec nebo samotných našlehaných bílků. U sušenek nebo muffinů nejen pojí směs dohromady, ale působí i jako zvlhčovadlo. Pokud chcete péct koláče typu quiche nebo připravovat palačinky, lze je péct s hedvábným tofu nebo cizrnovou moukou.

Pečení bez vajec zvládnete levou zadní
Péct bez vajec není až tak složité, pokud víte, po jakých náhradách sáhnout. Můžete bez nich připravit třeba tradiční české koláče, francouzský quiche nebo také makronky. Vegani by o tom mohli vyprávět své. Pokud vám jde pouze o jejich pojivovou schopnost a nebazírujete na tom, že „dávají těstu správnou barvu“, můžete vsadit na alternativní zdroje. Dobarvit pečivo můžete klidně troškou kurkumy nebo šafránovým výluhem. Chcete-li připravovat pokrmy, v kterých je potřeba cítit „vaječnou chuť“, prostě jenom přidejte trochu černé soli.

Po čem sáhnout, abyste nahradili vejce?
Jako náhradu vajec můžete použít mnohé potraviny, které máte běžně doma. Pomohou se strukturou těsta a díky nim se také hezky spojí. Velmi dobře poslouží třeba kukuřičný nebo bramborový škrob. V případě, že používáte alternativní mouky, sáhněte po tapiokové či amarantové. Škroby dodají pokrmům lehkost a umožní jejich zhoustnutí. Amarant se používá v menším množství než jiné škroby. Pokud ho používáte při vaření, počítejte s tím, že ho budete potřebovat až dvakrát méně než je tomu třeba u škrobu kukuřičného.

  • Bramborový nebo kukuřičný škrob využijete na přípravu quiche nebo muffinů. Přidejte 1 polévkovou lžíci škrobu současně se sypkými přísadami (cukr, mouka atd.) a poté přidejte 2 polévkové lžíce vody nebo mléka, ať už živočišného nebo rostlinného podle preferencí.
  • V případě sušenek nebo muffinů lze vejce nahradit slizem ze zlatého lněného semínka, je chutnější než hnědé. Lze ho rozemlít v mlýnku na kávu nebo rozmixovat a následně nechat zgelovatět přidáním vody. Vytváří strukturu velmi podobnou vaječnému bílku.
  • Pokud chcete, aby se těsto dobře spojilo, ale jen mírně lepilo, smíchejte mletá lněná semínka s vodou v samostatné nádobě a poté nechte 5 minut odstát před tím, než je přidáte k ostatním ingrediencím. Pokud dáváte přednost tomu, aby vaše semínka absorbovala přebytečnou vlhkost z receptu, přidejte je přímo do sypkých surovin. Na dvě lžíce vody počítejte se dvěma lžičkami lněných semínek.
  • Vejce můžete nahradit také gelem z chia semínek. Hodí se do stejných receptů jako lněná semínka. Jejich výhodou je, že se nemusí rozemlít a jsou tedy praktičtější k používání. Jejich nevýhodou je však vyšší cena. Na dvě až tři polévkové lžíce vody počítejte s dvěma lžičkami chia semínek a delším bobtnáním. K tomu, aby zeslizovatěly potřebují deset minut.

 

Zdroje:   hurrythefoodupbritannica.comhealthline.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často zahlceni informacemi o nových superpotravinách a dietních trendech....

Čtěte dál
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Netoxická domácnost a tělová i vlasová kosmetika jsou prakticky již běžným standardem mnoha domácností. Ženy po celém světě se neobejdou...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Přestože letošní houbařská sezona začala velmi váhavě, a to díky převládajícímu suchu, konec července přinesl vydatné zlepšení a na...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy...
Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z...