Bílá mouka je v našem jídelníčku hojně zastoupena. Pro tělo přitom není z pohledu výživových hodnot příliš velkým přínosem. Měli bychom se proto aktivně snažit její podíl ve stravě snížit. Jak na to?
Proč je bílá mouka špatná?
Bílá mouka se vyrábí ze zrna, které je zbaveno svého obalu. Právě ten přitom obsahuje tolik potřebnou vlákninu, spoustu vitaminů a minerálů a dalších zdraví prospěšný látek. V bílé mouce ale tyto látky nejsou. Jediné, co konzumujete, jsou kalorie a lepek. To pro naše tělo není přirozené ani zdravé.
Říkáte si, že pšeničná mouka je součástí naší tradice a byla součástí našich jídelníčků doslova po staletí? Jenže součástí našich jídelníčků byly také pohanka, špalda nebo třeba jáhly. Také oves, ječmen či žito z našich jídelníčků tak trochu vymizely. A mohli bychom pokračovat.
Kromě toho se můžeme bavit o tom, zda je zdravé obecně konzumovat takové množství pečiva z bílé mouky – chleba, rohlíků, ale i moučníků či sušenek – a zda není moudřejší nahradit tuto stravu zeleninou, saláty, vajíčky, oříšky, rybami a další pro tělo mnohem zdravější stravou.
Pokud u nich ale zůstat chcete, můžete alespoň využít mouky alternativní.
1) Špaldová mouka
Špaldová mouka je klasickou moukou s tisíciletou historií, která se vyrábí z nešlechtěné pšenice. Je bohatá na vitaminy, minerály i vlákninu. Navíc má podobné vlastnosti jako bílá mouka, takže ji lze použít jako přímou alternativu za mouku bílou i do tradičních receptů.
2) Mandlová mouka
Tato mouka se vyrábí z mletých oříšků. Má jiné složení – místo sacharidů je bohatá na tuk a bílkoviny. Proto je nezbytné naučit se s ní pracovat. Skvělá je do nepečených dezertů, ale uplatní se i v cukroví a dalších moučnících. Kromě výše zmíněných látek je mandlová mouka bohatá na vitaminy a minerály a lze ji jednoznačně označit za zdraví prospěšnou.
3) Rýžová mouka
Tuto mouku z rozemleté rýže můžete použít pro zahuštění polévek a omáček, zde je skvělou alternativou bílé mouky. Má neutrální chuť, neobsahuje lepek. Ani při pečení se ale rýžová mouka neztratí.
4) Kukuřičná mouka
Pro nás jde o alternativní surovinu, a přitom jde v některých zemích o primárně využívanou mouku. Typická je například pro mexickou kuchyni, využití má ale i v kuchyni italské. Také kukuřičná mouka je bezlepková.
5) Žitná mouka
Tradiční mouka, kterou byste měli znovu zařadit do svého jídelníčku. Vyrábí se z celých zrn a je proto bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu. Skvěle se hodí na pečení – žitný chléb je typickým příkladem. Má také nižší obsah lepku.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho
Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte? Budíte se v noci opakovaně v podobnou hodinu a říkáte si, jaká...
Čtěte dál