První pomoc při nadýmání a plynatosti jsou bylinky, naučte se ale problémům předcházet

První pomoc při nadýmání a plynatosti jsou bylinky, naučte se ale problémům předcházet
zdroj: Shutterstock

Potíže s nadměrným říháním nebo plynatostí má podle statistik 10–20 % dospělých. Dobrá zpráva je, že nutně nemusí znamenat, že je s vaším trávením něco v nepořádku. I tak nás ale podobně obtíže mohou v nestřežených okamžicích přivést do nepříjemných rozpaků, takže je dobré vědět, jak je eliminovat.

Existují tři způsoby, jimiž se na lidském těle projevuje plynatost – říhání, uvolňování větrů a nafouklé břicho. Říháním se uvolňuje vzduch, který polknete ústy a ten po určitou dobu zůstane v žaludku. Za nadýmáním břicha stojí plyny, které vznikají při trávení, a které se posléze ven dostávají konečníkem v podobě jevu známého jako „větry“. Je zcela normální, když z vás takový „vítr“ vyjde 12–25krát za den.

Proč máte větry
Střevní plyn se skládá z kyslíku, dusíku, oxidu uhličitého, vodíku a metanu. Složení se liší v závislosti na jeho typu, je totiž způsobován mnoha faktory, z nichž nejčastější jsou stravovací a pohybové návyky a bakteriální fermentace určitých potravin.

  • Stravovací a pohybové návyky, jako mluvení při jídle, hltání, žvýkání žvýkaček, kouření, pití příliš horkých nebo naopak ledových nápojů, mohou způsobit, že spolknete vzduch, podobně jako objemná jídla, jež dostatečně nerozkoušete (hlávkový salát, zelí, celozrnný chléb). Polknutý vzduch obvykle obsahuje kyslík, dusík a oxid uhličitý, mívá nepříjemný zápach a přispívá k nepohodlí zapříčiněnému plynatostí. Váš stav může ovlivnit také výběr potravin jako jsou pikantní, smažená nebo mastná jídla, brokolice, zelí a cibule, luštěniny nebo sušené ovoce či perlivé nápoje. Každý na produkci plynu spojenou s určitými pochutinami reaguje jinak, proto je dobré vést si potravinový deníček a vypozorovat si, co nesedí konkrétně vám.
  • Bakteriální fermentace potravin: Tlusté střevo je plné bakterií, které rozkládají potraviny nestrávené tenkým střevem – většinou se jedná o různé formy sacharidů. Tyto metabolické procesy (fermentace) vede bakterie k produkci plynů složených z vodíku a metanu, které vycházejí ven jako „větry“. Nejčastějšími sacharidy způsobujícími plynatost jsou laktóza (mléčný cukr) a různé oligosacharidy.

Co dělat s nafouklým břichem
Nadýmání lze popsat jako pocit, jehož vlivem je břicho větší než obvykle. To je ovšem jen zdání, fyzicky se doopravdy nezvětší, takový dojem ovšem vytváří nafouklost, jejímž původcem je nahromaděný plyn ve střevech. Abyste se tomuto nešvaru vyhnuli, měli byste jíst v sedě a v klidu, také pomalu, menší porce a pořádně kousat a žvýkat, preferovat nápoje pokojové teploty. Důležité je také pravidelně pít a sportovat, zvyknout si i na krátko procházku bezprostředně po jídle: voda a pohyb pomáhají pohybu potravin trávicím traktem, zlepšují zažívání, eliminují riziko tlení potravin ve střevech a zvýšení produkce plynů.

Pomoci mohou i bylinky
Plynatost a nadýmání většinou nevyžadují lékařskou péči. Situaci může pomoci napravit změna stravovacích a pohybových návyků, vyplácí se sáhnout i po některých bylinkách. Když budete například luštěniny vařit s majoránkou, měla by se jejich stravitelnost zlepšit. Podobně působí také anýz, kmín, koriandr, fenykl nebo kurkuma či bazalka. Rozbouřené zažívání dokáže krásně zklidnit mátový, zázvorový nebo heřmánkový čaj. Doporučuje se rovněž čaj z kořene hořce žlutého, pelyňku a meduňky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou hmotnost. Přestože nabízí potenciální výhody, je důležité lépe porozumět...

Čtěte dál
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...